JonnaH blogi, osa 6

Hei Kaikille!

Kiva kun tulit lukemaan blogiani! Tänään aion kirjoittaa juoksemisesta.

Käyn juoksemassa välillä, kun siitä tulee vaan niin hyvä olo ja lenkin jälkeen mua on vaikeaa saada huonolle tuulelle.

Kirjoitan omakohtaisia kokemuksia, miten sinä voisit matalalla kynnyksellä lähteä lenkille.  

Ensiksi kun mietin lenkille lähtöä, tsekkaan millainen ilma ulkona ja valitsen vaatteet sen mukaan. Juoksuun käy kesällä shortsit, trikoot tai verkkahousut. Itse juoksen yleensä trikoilla. Kylmemmillä ilmoilla laitan lämpötrikoot ja säärystimet. Yläosassa voi olla juoksupaitaa pitkä/ lyhythihaista, tuuli- tai verkkatakkia. Päähän pipo tai panta talvella ja lippis on hyvä kesällä.

Juoksukenkien ei tarvitse maksaa mansikoita vaan alkuun pääsee vaikka ihan normi lenkkareilla kunhan ne ei vaan hierrä mistään. 

Toki hyvät juoksukengät tekee juoksusta nautinnollisempaa ja niihin kannattaa satsata jos pystyy.

Seuraavaksi suunnittelen päässä minkälaisen reitin meinaan juosta ainakin suunnilleen. Se helpottaa lenkille lähtöä huomattavasti.

Sitten laitan musiikit korville ja lähden tosi kevyellä askeleella aluksi, että kehoni lämpiää ja voin tunnustella fiiliksiä koventaa jossain vaiheessa vauhtia. Alkuun käy myös reipas kävely ja kun keho on lämmin, voi ottaa hiljakseen omaan tahtiin juoksuaskelia. Alkuun voi hölkötellä ihan vaikka kävely vauhtia, että saa omaan juoksutyyliin tuntumaa ja voi vain fiilistellä maisemia.

Paras mittari mitä itse käytän lenkillä on, että pystyy puhumaan juostessa. Jos syke nousee liian ylös niin että hengästyn, on vauhtia silloin liikaa. 

Juoksuasento on itselläni vähän eteenpäin pyrkivä ja lantio on yläkehon alla suorassa. 

Polvet ja varpaat samassa linjassa, hartiat vähän rentoina takana. 

Kun keho on lämmin niin juoksu alkaa tuntumaan tosi miellyttävältä.

Alku lenkin ei tarvitse olla pitkä, jos tuntuu että kunto ei vielä riitä. Mutta takaan sen, että kunto nousee nopeasti kun jaksat tehdä lenkkejä säännöllisesti.

Jos juoksee vaihtelevassa maastossa jossa on mäkiä, niin itse pyrin hieman hidastamaan mäkeen vauhtia ja keskittymään asentoon, ettei yläkeho kippaa liian eteen. Koska jos juoksen etukumarassa mäkeen niin hapenotto vaikeutuu ja käyn helposti puuskuttamaan ja haluaisin luovuttaa. Jos kuitenkin tuntuu siltä että ei jaksa välillä juosta, niin kävelee hetken niin että hengitys hieman tasaantuu ja aloittaa taas kevyesti juoksemaan. Pääasia on, ettei keho kerkeä jäähtymään liikaa kävelyn aikana, koska silloin on vaikeampaa jatkaa juoksemista.

Pääasia kuitenkin on, että tekee oman fiiliksen ja kunnon mukaan. Liian kova repiminen alussa saattaa tappaa motivaation kokonaan.

 Huonoin lenkki on lenkki, jonka jättää tekemättä! Tsemppiä juuri sinulle!

Lenkki terveisin Jonna!